Firme Blika v Trebišove zablokovali v priemyselnom parku generátor

29.04.2014 Košice

Trebišov 29. apríla (TASR) – Nábytkárska firma Blika, ktorú vlastník trebišovského priemyselného parku v sobotu (26.4.) odpojil od trafostanice, si dnes chcela doviezť do závodu naftový generátor ako náhradný zdroj elektrickej energie. Spoločnosť Priemyselný park Trebišov (PPT), s.r.o., však prepravu generátora do areálu zablokovala. Blika tak už druhý pracovný deň ostala bez výroby.

Správcom priemyselného parku je pritom mesto Trebišov a Blika s ním má nájomnú zmluvu. "Podali sme trestné oznámenie pre zabránenie vstupu do nebytových priestorov. Vlastník nám zabránil v inštalovaní technológie do týchto priestorov, na čo máme právo," povedal pre TASR konateľ Bliky Juraj Beleja.

Vstup do areálu podľa neho blokoval dodávkou konateľ PPT spolu s ďalšími ľuďmi. Prítomná na mieste bola aj privolaná polícia, ale nezasiahla.

Spoločnosť PPT argumentuje viacerými dôvodmi svoj nesúhlas s umiestnením generátora. Zmluvu Bliky s mestom považuje za neplatnú, tvrdí tiež, že Blika využíva priestory parku vo vlastníctve mesta bez zmluvy a bezodplatne, čo je v rozpore so všeobecne záväzným nariadením. Rovnako za neprávoplatné označuje spoločnosť aj kolaudačné rozhodnutia pre priemyselný park. Bliku žiada, aby park buď opustila, alebo zaplatila úhradu za rôzne ujmy, uzavrela nájomnú zmluvu na transformátor, predložila právoplatnú nájomnú zmluvu a platila trhové nájomné. Podľa konateľa PPT Jaroslava Kocáka Blika štyri roky používala transformátor neoprávnene. Uviedol tiež, že pripojenie alternatívneho energetického zdroja si vyžaduje stavebné konanie.

Trebišovský primátor Marián Kolesár označil dnešné počínanie PPT za násilný čin. "Mesto Trebišov analyzuje situáciu a hľadá spôsob ako vynútiť súdnou cestou pre nášho podnájomníka Bliku možnosť umiestniť naftový generátor do objektu, ktorý má v podnájme," uviedol pre TASR. Na riešenie situácie bude podľa neho mesto použije výlučne právne a súdne prostriedky.

Závod Blika dánskeho investora produkuje kovový dielenský nábytok a šatníky, aktuálne má 72 pracovníkov. "Dúfali sme, že dnes pobežíme aspoň na náhradný zdroj. Keďže mesto Trebišov má celý areál v nájme, verím, že takisto využije všetky právne kroky, aby zabezpečilo funkčnosť priemyselného parku," uviedol Belej.

V priemyselnom parku pôsobí Blika od roku 2007. Vlastník areálu jej odpojil trafostanicu aj v roku 2010 s argumentom, že došlo k neoprávnenému odberu elektriny. O opätovnom zapnutí trafostanice rozhodol neskôr súd predbežným opatrením.

Výstavba priemyselného parku Trebišov bola realizovaná spolufinancovaním cez eurofondy prostredníctvom agentúry SARIO vo výške 5,3 milióna eur. Náklady sa však navýšili a pre hospodársku krízu oproti očakávaniam prišiel do parku len jeden investor. Výstavbu a prevádzkovanie parku sprevádzali rôzne problémy, nedoriešené obchodné vzťahy a súdne spory.
 

Vyberte región